ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

NEWSLETTER

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις από το Δήμο μας.


Ψάχνετε φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης;

Παραγγείλτε πετρέλαιο θέρμανσης στην καλύτερη τιμή και με την εγγύηση της Shell!

Πετρέλαιο θέρμανσης MrOil Advertisement

Πλατεία «Ποντιακού Ελληνισμού» Εκτύπωση E-mail
07.02.10

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, σε συνεδρίασή του της 2ας Φεβρουαρίου του 2010, αποφάσισε ομόφωνα τη μετονομασία της πλατείας στο Ο.Τ.20 από «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σε «Ποντιακού Ελληνισμού» και την τοποθέτηση σ΄αυτήν ανδριάντα Ποντίου αγωνιστή.

 

Διαβάστε παρακάτω την εισήγηση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα.

plateia_pontiakou_ellhnismou.jpg
 

Η Ένωση Ποντίων, με την από 07/12/2009 αίτησή της, ζητά να μετονομασθεί η πλατεία «Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σε πλατεία «Ποντιακού Ελληνισμού» και να τοποθετηθεί σ΄αυτήν ανδριάντας Ποντίου αγωνιστή.

 

Αξίζει να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν πριν προβούμε στην αποδοχή ή μη του αιτήματος.

Ο Δήμος Δροσιάς Αττικής (πρώην Κοινότητα) ιδρύθηκε το 1950 με το με ημερομηνία 8 Μαΐου 1950 Β.Δ. που δημοσιεύθηκε στο με αριθ.113/9-5-50 Φ.Ε.Κ.

 

Η περιοχή της Δροσιάς είχε πρωτοκατοικηθεί το 1926 από πρόσφυγες της Μ.Ασίας, κυρίως δε του Πόντου που εγκαταστάθηκαν σ' αυτήν, αφού προηγουμένως είχαν γευθεί «την ιδιότητα» του πρόσφυγα σε άλλες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Διοικητικά η περιοχή υπάγονταν στην Κοινότητα Σταμάτας.

 

Το όνομα «Δροσιά», όπως προκύπτει και από σχετικές αναφορές σε βιβλία ενός γεωργικού συνεταιρισμού που είχαν δημιουργήσει οι πρώτοι κάτοικοί της, είναι το τρίτο της περιοχής. Αρχικά ονομάσθηκε «ΡΟΔΟΠΟΛΙΣ» και στην συνέχεια «ΡΩΣΣΟΧΩΡΙ», διότι κατοικήθηκε κυρίως από Ποντίους που εγκαταστάθηκαν εκδιωκόμενοι από τους Τούρκους αρχικά στην περιοχή της Κριμαίας της Ρωσίας και από εκεί στην συνέχεια, μετά την εκδήλωση της επανάστασης εναντίον του μοναρχικού καθεστώτος των Τσάρων, στην Ελλάδα.

 

Με πολλή δουλειά οι Δροσιώτες παλαιοί κάτοικοι της περιοχής κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν τις κύριες υποδομές που στη συνέχεια συμπληρώθηκαν, αναβαθμίζοντάς την αλματωδώς. Σύντομα το τοπίο της περιοχής αυτής άλλαξε. Σπίτια μικρά, νοικοκυρεμένα στόλισαν την περιοχή και ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν γεωργικές καλλιέργειες και ταβέρνες με παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα, γνωστότερο των οποίων ήταν το "Πεϊνιρλί".

 

Το εξαιρετικό κλίμα, το περιβάλλον πρασίνου και η προσφορά των παραδοσιακών εδεσμάτων, είχαν σαν αποτέλεσμα την με τα τότε δεδομένα Τουριστική ανάπτυξη της Δροσιάς. Δημιουργήθηκε ένα πρωτοφανές για την εποχή παραθεριστικό "κίνημα" με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή σ' όλη σχεδόν την Ελλάδα.

 

Από της δημιουργίας της ανεξάρτητης Κοινότητας Δροσιάς Αττικής που αποσχίσθηκε από αυτήν της Σταμάτας και νυν Δήμου, όλοι οι κατά καιρούς Πρόεδροι, Κοινοτικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι συμπαραστατούμενοι κι από τους δημότες, δούλεψαν σκληρά και συνέβαλαν τα μέγιστα στην δημιουργία της σημερινής Δροσιάς.

 

Το 1952 η Δροσιά εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης, απέκτησε δικό της δίκτυο ύδρευσης, Κοινοτικό Κατάστημα και Δημοτικό Σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέχεια στη Δροσιά κατασκευάστηκαν και δρομολογήθηκαν όλα σχεδόν τα έργα υποδομής.

 

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι η ήδη υπάρχουσα ονομασία δεν αναφέρεται σε κάποιο ιστορικό γεγονός, σημαντικό πρόσωπο της ιστορίας του πολιτισμού, των γραμμάτων, τεχνών κλπ. αλλά αορίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προτείνεται, στα πλαίσια της υποχρέωσής μας να τιμούμε την ιστορία αυτού του τόπου και την μνήμη των προγόνων μας που υπέστησαν τον ανελέητο ξεριζωμό από τα πάτρια εδάφη τους και τις πρωτόγνωρες σε παγκόσμιο επίπεδο σφαγές και γενοκτονία (1916-1923), η μετονομασία της πλατείας στο Ο.Τ. 20 από «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σε «Ποντιακού Ελληνισμού» και να τοποθετηθεί σ΄αυτήν ανδριάντας Ποντίου αγωνιστή.

Τελευταία ανανέωση ( 07.02.10 )
 
Advertisement