ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

Ψάχνετε φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης;

Παραγγείλτε πετρέλαιο θέρμανσης στην καλύτερη τιμή και με την εγγύηση της Shell!

Πετρέλαιο θέρμανσης MrOil Advertisement

Η ιστορία της Δροσιάς Εκτύπωση E-mail
09.01.04

 

Η Κοινότητα Δροσιάς Αττικής (από 1ης Ιανουαρίου 2007 έγινε Δήμος Δροσιάς Ανατολικής Αττικής) ιδρύθηκε το 1950 με το με ημερομηνία 8 Μαϊου 1950 Β.Δ. που δημοσιεύθηκε στο με αριθ. 113/9-5-50 Φ.Ε.Κ.
 
ImageΗ περιοχή της Δροσιάς είχε κατοικηθεί απο το 1926 απο πρόσφυγες της Μ. Ασίας, κυρίως δε του Πόντου που εγκαταστάθηκαν σ'αυτήν αφού προηγουμένως είχαν γευθεί "την ιδιότητα" του πρόσφυγα σε άλλες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Διοικητικά η περιοχή υπαγόταν στην Κοινότητα Σταμάτας.

Το όνομα "ΔΡΟΣΙΑ" είναι το τρίτο της περιοχής αυτής. Οπως διηγούνται παλαιοί της κάτοικοι και απο σχετικά βιβλία ενός γεωργικού συνεταιρισμού που είχαν δημιουργήσει οι πρώτοι κάτοικοί της το πρώτο όνομα ήταν "ΡΟΔΟΠΟΛΙΣ" και το δεύτερο "ΡΩΣΣΟΧΩΡΙ".

Μέσα, λοιπόν σ'ένα ωραίο και υγιεινό περιβάλλον ρίχτηκαν κυριολεκτικά οι Δροσιώτες στη δουλειά τόσο για την επιβίωσή τους όσο και για να δημιουργήσουν μια "εστία" Μικρασιατικής γενικότερα (σκέψης και πολιτισμού) νοοτροπίας.

Πολύ σύντομα το τοπίο της περιοχής αυτής άλλαξε. Σπίτια μικρά μα νοικοκυρευμένα στόλιζαν πραγματικά την περιοχή. Επίσης ο τρόπος διασκέδασης των κατοίκων πρόσδιδε όψη πολιτισμένων ανθρώπων. Περισσότερο όμως γνωστή έγινε η "Δροσιά" με το περιβόητο "Πεϊνιρλί" μια λιχουδιά με προέλευση Κωνσταντινοπολίτικη.

Το κλίμα, λοιπόν, και η προσφορά του παραπάνω εδέσματος είχαν σαν αποτέλεσμα την με τα τότε δεδομένα Τουριστική ανάπτυξή της. Δημιουργήθηκε ένα πρωτοφανές για την εποχή Παραθεριστικό "κίνημα" με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή, η Δροσιά σ'όλη σχεδόν την Ελλάδα. Αυτό το γεγονός "τίναξε" πρός τα επάνω την Δροσιά σε σχέτη με τις όμορες κοινότητες.

Από της δημιουργίας τής ανεξάρτητης πλέον Κοινότητας Δροσιάς Αττικής όλοι οι κατά καιρούς Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι συμπαραστατούμενοι κι απο τους δημότες δούλεψαν σκληρά και δημιουργήθηκε η σημερινή Δροσιά που και πάλι "διαφέρει" απο άλλες περιοχές.

Η περιοχή απο το 1952 είναι ενταγμένη στο σχέδιο πόλης, διαθέτει δικό της δίκτυο ύδρευσης, σύγχρονο Κοινοτικό Κατάστημα, Παιδικό Σταθμό, Νημιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο-Λύκειο και διάφορα φροντιστήρια ξένων γλωσσών καθώς και φροντιστήρια για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Επίσης υπάρχουν και διάφοροι σύλλογοι (αθλητικός, φυσιολατρικός κ.λ.π.). Στην Δροσιά υπάρχουν και διάφορες ταβέρνες, εξοχικά κέντρα και γενικότερα πλήρης αγορά των διαφόρων απαραιτήτων της ζωής αγαθών.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί ότι στη Δροσιά έχουν κατασκευαστεί όλα τα έργα υποδομής εκτός αυτού της αποχέτευσης, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί.

Τέλος υπάρχει και νεόδμητος Ιερός Ναός στο όνομα του Αγίου Δημητρίου.

Η Δροσιά στις αρχές της "εκκίνησής" της είχε περίπου 150 - 200 κατοίκους ενώ σήμερα υπάρχουν περί τις 6.000 - 7.000.
 
Από 1η Ιανουαρίου 2007 η Κοινότητα έγινε Δήμος και ονομάζεται Δήμος Δροσιάς.

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 04.04.08 )
 
Advertisement